Klimatické podmínky

Podnebí je tropické monzunové, kdy se střídají období sucha a období deště. Během léta vane jihozápadní monzun „Yala“, na jihozápadě a západě ostrova proto prší od května do září. V zimě je tomu naopak, vane severovýchodní monzun „Maha“ a od října do ledna až února prší, zejména na východě a severovýchodě. V hornatém středu ostrova lze čekat srážky kdykoliv a jejich množství stoupá s nadmořskou výškou (max. 4000 mm). Teploty se stoupající nadmořskou výškou naopak klesají: na pobřeží činí průměrně ročně 27 °C, v Kandy 20 °C (500 m n. m.) a v horském středisku Nuwara Eliya 16 °C (1900 m n. m.). Teplota mořské vody je celoročně 27 oC. V nižších polohách dosahuje vlhkost vzduchu 75 %.

Gastronomie

Základem srílanské kuchyně, inspirované kuchyní indickou, je rýže (smažená, dušená, vařená nebo neloupaná „paddy“) a nespočet variací kari, které může být i pořádně ostré. Kari označuje jednak pokrmy z masa, ryb a zeleniny, ostrou omáčku, nebo koření ve formě pasty nebo prášku. Každé kari je originál, jehož základem je kurkuma, zázvor, pepř, koriandr, kmín a čili, ale přidává se i muškátový oříšek, skořice nebo hřebíček. Pikantnost jídel můžete zvýšit přidáním pálivé červené pasty „pol sambol“ z nastrouhaného kokosu a chili; pálivé jídlo se podle ní označuje „sambol“ (pokud vás ostrost jídla zaskočí, pomůže jogurt nebo okurka, nikoli zapití vodou). K rýži nebo nudlím se konzumuje maso, ryby, krabi, humři, krevety, chobotnice, sépie a vůbec všechny mořské plody, na stole nikdy nechybí saláty, zelenina (mrkev, cibule, mladý pórek) a tropické ovoce (ananas, papája, mango a banány, od konce března avokádo, mango, durian, chlebovník, liči, mangostan, rambutan). Na trhu lze koupit i mandarinky, jablka, hrušky a hroznové víno. Oblíbené jsou paštiky či masové kuličky, pittu (směs rýže a strouhaného kokosu), mallung (restovaná směs rozdrcené listové zeleniny a strouhaného kokosu), parripa (hustá polévka nebo kaše z červené čočky), hopper (menší omeleta naslano – s vejcem naměkko, nebo nasladko – s medem a jogurtem), nebo placka s náplní, tzv. „rotta“ (plněná masem, chilli, cibulí slaninou, vejcem ap.). Z moučníků vedou wattalappam (pudink s karamelem, tvarohem a medem, někdy ochucený kardamomem), kiri peni (tvaroh s medem nebo sirupem), aluva (koláč z rýžové mouky se sirupem a kešu), kavun (placka z kořeněného těsta z mouky a melasy, smažená v kokosovém oleji) nebo kiri bath (sladká rýžová kaše). .

Zajímavá místa

Colombo

Colombo bylo do roku 1978 hlavním městem Srí Lanky. I dnes je největším městem ostrova, jeho ekonomickým, kulturním a multietnickým centrem, kde žijí Sinhálci, Tamilové, Maurové, indičtí Tamilové, potomci Portugalců, Holanďanů, Malajců, Indů a další. Soustřeďuje se v něm 80 % obchodu a 60 % dopravy Srí Lanky. Dnešní Colombo je směsí moderní architektury, koloniálních budov, zřícenin a chrámů všech denominací. Díky přírodnímu přístavu a strategické poloze na východozápadních námořních trasách ho znali již Římané.

Anuradhapura

Starobylé město, od roku 1982 lokalita UNESCO, bylo od 4. století př.n.l. po 1500 let centrem starobylého Ceylonu; dnes zříceninám dominují stúpy (dagóby) z nepálených cihel. Cílem poutníků je posvátný strom Sri Maha Bodhi, starý přes 2250 let, pocházející z výhonku fíkusu (Ficus religiosa), pod nímž princ Siddhárta Gautama dosáhl osvícení a stal se Buddhou. Další památky jsou Brazen Palace (zbytky 1600 pilířů původního paláce s bronzovou střechou), dagoba Ruwanwelisaya (uprostřed parku; výška 55 m; po obvodu reliéfy stovky kamenných slonů), dagoba Abhayagiri (1. stol.n.l.; dnes 75 m výšky, nádherné reliéfy slonů; otisk Buddhovy stopy); socha Samathi Buddha a nejstarší kuželovitá dagoba na Srí Lance, dagoba Thuparama

Dambulla

Jeskynní chrámy (Ran Giri, Zlatá skála) v centru Srí Lanky asi 70 km severně od Kandy jsou jedny z nejrozsáhlejších a nejlépe dochovaných na ostrově. Pyšní se množstvím nástěnných maleb a buddhistických i hinduistických soch a od roku 1991 jsou chráněny UNESCO. Jeskyní, resp. skalních převisů je pět, nejprostornější je dlouhý 50 a vysoký 6 metrů; největší socha Buddhy měří 15 m a námětem většiny maleb jsou výjevy z Buddhova života.

Kandy

Kandy je anglický název města Maha Nuvara Senkadagalapura uprostřed čajových plantáží v hornatém středu Srí Lanky, které bylo posledním útočištěm sinhálských králů. Místní mu říkají „Nuwara“ (Město; míněno Velké město); dnes je druhé největší na ostrově

Wellawaya

Východisko k starobylému buddhistickému chrámu Buduruwagala (6 km odsud). Cílem turistů je skalní sráz s vytesanými sochami, datovanými do 9. – 10. stol.n.l. Kromě 16 m vysoké sochy Buddhy, vytesané ve skále a nejvyšší na ostrově, jsou zde menší sochy bódhisattvy Avalokitešváry, Tary a soška, držící tibetský symbol „dorje“.

Sigiriya

„Lví skála“; „Pevnost v oblacích“; je vzdálena asi 20 km od Dambulla. Vypreparovaný sopečný sopouch viditelný zdaleka ze všech stran; okolní terén převyšuje asi o 200 m a. Na vrcholové plošině o rozloze 1,6 ha se nacházejí zříceniny pevnosti a palácového komplexu z 5. stol.n.l. Železné schody (část z nich vyřazená z londýnského metra), vedou až na vrchol, nabízející úchvatný rozhled. Mezi dvěma světovými válkami je instalovali Britové, ale každého návštěvníka napadne, jak se na skalní plošinu lezlo předtím? Dle pověsti byli místní stráže nejbdělejší v zemi, protože kdo usnul, zřítil se do propasti. Osídlení je zde doloženo již od prehistorie, ale nedobytnou pevnost včetně nádrží na vodu a vodních zahrad přikázal vybudovat princ Kasyapa poté, co v roce 477 n.l. svrhl z trůnu svého otce krále Dhatusena a dal ho zaživa zazdít. Později se Sigiriya stala útočištěm mnichů, kteří (kromě zubu času) poničili mnohé z původních 500 unikátních skalních fresek s milostnými motivy. Výstup na skálu je i dnes náročný, ale vyhlídka určitě stojí za námahu. Překrásný je i rozlehlý komplex zahrad pod skálou, které se rozlišují na symetricky vybudované vodní a terén kopírující skalní a terasové. Vodní zahrady byly součástí obranných příkopů chránících přístup k pevnosti.

© 2017 CESTOVNÍ KANCELÁŘ ČEDOK A.S., DRŽITEL CERTIFIKÁTU ISO 9001:2000