Popis destinace

Souostroví v Malých Antilách připomíná svým tvarem rozevřená motýlí křídla - dva ostrovy, oddělené říčkou Salée a spojené pohyblivým mostem, který se každý den brzo ráno zdvihá a umožňuje tak lodím zkrátit si cestu kolem ostrovů. Každý z ostrovů má své jméno a jeho charakter je zcela odlišný. Východní část nese jméno Grande Terre je menší, s největším městem a letištěm Point á Pitre, je jen mírně zvlněná – kopce se nazývají les mornes, sušší, s plantážemi cukrové třtiny, stády hovězího dobytka, evropštější, s větším počtem hotelů v okolí měst St. Anne, St. Francois nebo Gosier Nejdivočejším koutem je Point des Chateaux - ráj surfařů na prknech. Nejhezčí pláže této oblasti se nachází v okolí Sainte Anne. Druhý ostrov je Basse Terre s hlavním městem stejného jména. Tomuto druhému ostrovu dominuje dřímající vulkán La Soufriére a hornatý ráz krajiny vytváří i daleko čerstvější a vlhčí klima než v Grande Terre. Většina ostrova je přírodní rezervací s řadou nádherných vodopádů a s termálními prameny uprostřed tropického pralesa. Nejnádhernější pláže Guadeloupu jsou v okolí městečka Deshais.

Klimatické podmínky

Klima Guadeloupu je mírné tropické. To naznačuje, že tu velké teplotní výkyvy nezažijete. Průměrné teploty se po celý rok pohybují mezi 22 a 30 °C. Příliš horký vzduch je zpravidla ochlazován pasáty.Moře má stabilní teplotu celoročně okolo 27 °C. Důležité je také střídání období sucha a dešťů. Období sucha trvá přibližně od února do dubna a v tuto dobu prší asi 7 dnů v měsíci. Protože se ale většinou jedná jen o drobné přeháňky, ostrov je víceméně vysušen. Naopak nejdeštivější období trvá od července do listopadu a tehdy prší až 14 dní v měsíci.

Gastronomie

Guadeloupská kuchyně je především založena na dostupných potravinách . Ve zdejším jídelníčku proto najdete hlavně mořské plody, ryby , raky, chobotnice a jiné, dále pak kozí a drůbeží maso, rýži, fazole a mnoho rozmanitého ovoce. Všechny tyto suroviny jsou vesměs zpracovávány tradičním kreolským způsobem, který se po desetiletí příliš nemění. V poslední době sem s turismem začínají pronikat i další světové speciality. Samozřejmě nejvíce tu najdete vlivy francouské kuchyně, ale můžete si tu zajít i do pravé čínské nebo italské restaurace.

Zajímavá místa

Pointe-à-Pitre

Největší město ostrova Pointe-à-Pitre působí dojmem moderního obchodního centra, ale jeho atmosféra je okořeněna koloniální architekturou a karibským vlivem. Město má původ už roku 1654, kdy se veškerý ruch soustředil na rybím trhu u přístavu, kde se nachází podél vnitřního přístavu La Darse i dnes pulzující tržnice, Milovníci historie by neměli vynechat návštěvu jednoho z místních muzeí.

Saint-François

Původně rybářská osada se stala druhým největším turistickým resortem na Guadeloupe. Město leží na východě Grand-Terre a zatímco jeho západní část si zachovala provinční charakter, východní část se svým charakterem zcela přizpůsobila rozvinutému cestovnímu ruchu. Jachtový přístav je lemovaný restauracemi, luxusními hotely, půjčovnami aut a butiky.

Marie-Galante

Největší z ostrovů, patřících ke Guadeloupe. Leží od svého velkého souseda 25 km na jih a nabízí svým návštěvníkům kromě nádherné scenérie nepřelidněné pláže a klid. Na ostrově se pěstuje odedávna cukrová třtina a v Distillerie Poisson se vyrábí pod značkou Père Labat nejlepší zdejší rum.

© 2018 CESTOVNÍ KANCELÁŘ ČEDOK A.S., DRŽITEL CERTIFIKÁTU ISO 9001:2000