Gastronomie
Základem tradiční portugalské kuchyně jsou maso, ryby a mořské plody, zelenina, rýže a brambory, důležité jsou též fazole. Často je hlavním jídlem hustá polévka, případně ještě hustší „eintopf“, se zeleninou, rybami, mořskými plody, masem nebo uzeninou. U sladkostí se zachovaly prvky maurské tradice, a zejména ve městech se projevuje vliv bývalých portugalských kolonií. Některé rysy jsou shodné s kuchyní španělskou. Národním jídlem je treska (bacalhau), která se většinou prodává nasolená a sušená a před kuchyňskou úpravou se musí na několik hodin namočit. Kromě ryb je na jídelníčku vepřové a jehněčí, různé klobásy, kuřata, kachny, křepelky a králík. Oblíbeným způsobem úpravy je pečení na dřevěném uhlí a nikdy nesmí chybět hodně koření a omáčka piri-piri. Z mořských plodů jsou nejčastější krevety (camarao), sépie (choco), garnáti (gamba).Sladkosti obsahují velký podíl cukru, často vaječný žloutek, hojně se používá skořice. Ze žloutků je uděláno Doce de ovo, Arroz doce („sladká rýže“) nebo Pudin flan, vanilkový pudink s karamelizovaným cukrem. Specialita je Toucinho do céu („nebeský špek“) z cukru, vaječného žloutku a mandlí. Do sladkého pečiva se přidávají fíky, mandle a datle, často se plní pudinkem, oblíbený je marcipán a smetanové dorty (tarte de natas).